၂၀၁၂-ခုႏွစ္၊ ဒီဇင္ဘာလ(၁)ရက္၊ ခူမီးရုိးရာႏွစ္သစ္ကူးပြဲ (ရန္ကုန္) တြင္ဖက္ရြက္မည့္ စာတမ္းလႊာ

Thursday, November 29, 20121မွတ္ခ်က္



မဂၤလာအေပါင္းႏွင့္ ျပည့္စုံလွတဲ့ ခုလုိေန႔အခ်ိန္မွာ ခူမီးရုိးရာႏွစ္သစ္ကူးပြဲသုိ႕ ၾကြေရာက္
အားေပးၾကပါေသာ ခူမီးတုိင္းရင္းသား/သူမ်ားႏွင့္ တုိင္းရင္းသားညီအစ္ကုိေမာင္ႏွမမ်ားအားလုံး ကုိယ္စိတ္ႏွစ္
ျဖာက်န္းမာရႊင္လန္းၾကပါေစေၾကာင္း ဆုမြန္ေခြ်လ်က္ ႏုတ္ခြန္းဆက္သအပ္ပါတယ္ရွင့္၊
ဒီကေန႕က်င္းပတဲ့ ဒီဇင္ဘာလ(၁)ရက္ေန႕ဟာ ခူမီးတုိင္းရင္းသားအားလုံးရဲ႕အစဥ္အလာမပ်က္က်င္းပ
ခဲ့တဲ့ခူမီးရုိးရာႏွစ္သစ္ကူးျဖစ္ပါတယ္ရွင့္၊ လူမူေရးဦးတည္ခ်က္(၄)ရပ္မွာပါတဲ့ အမ်ဳိးဂုဏ္၊ ဇာတိဂုဏ္ျမင့္မားေရး
ႏွင့္ယဥ္ေက်းမူအေမြအႏွစ္မ်ား၊အမ်ဳိးသားေရးလကၡဏာမ်ား မေပ်ာက္ပ်က္ေအာင္ထိန္သိမ္းေစာင့္ေရွာက္ေရး၊
မ်ဳိးခ်စ္စိတ္ဓါတ္ရွင္သန္ထက္ျမက္ေရးႏွင့္အညီ ရုိးရာႏွစ္သစ္ကူးပြဲကို ယခုလိုက်င္းပရျခင္းျဖစ္ပါသည္။


တုိင္းရင္းသားညီအစ္ကုိေမာင္ႏွမမ်ားရွင့္၊ ၂၀-၁၁-၂၀၀၄-တြင္
စတင္ဖြဲ႕စည္းခဲ့တဲ့ ခူမီးစာေပႏွင့္ယဥ္ေက်းမူေကာ္မတီမွ သတ္မွတ္ေရြးခ်ယ္တဲ့ ခူမီးႏွစ္သစ္ကူးပြဲကုိ ႏွစ္စဥ္က်င္းပႏုိင္ခဲ့ပါ
သည္။ ေရွးယခင္က ခူမီးႏွစ္သစ္ကူးပြဲကို သီးျခားမက်င္းပဘဲ တအုိင္စားပြဲႏွင့္အတူ ပူးတြဲက်င္းပခဲ့ေၾကာင္း
သိရွိခဲ့ရပါသည္။ တအုိင္စားပြဲ၏ ေနာက္တစ္ေန႕တြင္ ခူမီးႏွစ္သစ္ကူးပြဲကို ဆက္တုိက္က်င္းပရျခင္းသည္
တစ္ႏွစ္တာ၏ အခါရာသီႏွင့္ကုိက္ညီမူမရွိေပ၊ သီးျခားစီမက်င္းပလုိ၍ ၾကိဳတင္က်င္းပျခင္းျဖစ္သည္။ အခါရာသီ
ႏွင့္ကုိက္ညီေအာင္ သီျခားခြဲ၍ က်င္းပရန္ သေဘာမေပါက္္ခဲ့ၾကေပ။ တအုိင္စားပြဲျပီးဆုံးသည့္ ေကဒႆမလ
ျဖစ္ေသာ ႏုိ၀င္ဘာလ(၁)ရက္ သုိ႕မဟုတ္ (၂)ရက္ေန႕တြင္ က်င္းပၾကသည္မွာ ၁၉ ရာစုကုန္သည္အထိျဖစ္
သည္။ ယခုအခါတြင္ အခါရာသီႏွင့္ကုိက္ညီေအာင္ ၁-၁-၂၀၀၆-ေန႕ ခူမီးစာေပႏွင့္ယဥ္ေက်းမူေကာ္မတီ၏
အစည္းအေ၀းဆုံးျဖတ္ခ်က္အရ၊ ဒီဇင္ဘာလ(၁)ရက္ေန႕တြင္ က်င္းပရန္ လမ္းညႊန္ခဲ့ပါသည္။ ခူမီးစာေပႏွင့္
ယဥ္ေက်းမူေကာ္မတီမွ ၾကီးမူး၍ ရိကၡာရပ္ကြက္၊ ပလက္၀ျမိဳ႕တြင္ စည္စည္ကားကား က်င္းပႏုိင္ခဲ့သည္မွာ
ယေန႕ထိသုံးၾကိမ္တိတိရွိျပီ ျဖစ္ပါတယ္ရွင့္။

တုိင္းရင္းသားညီအစ္ကုိေမာင္ႏွမမ်ားရွင့္- ခူမီးႏွစ္သစ္ကူးပြဲကုိစည္ကားသုိက္ျမိဳက္စြာ က်င္းပရျခင္းသည္ ခူမီးစာေပႏွင့္ ယဥ္ေက်းမူထုံးတမ္းမ်ား ေမွးမွိန္ပေပ်ာက္ျခင္းမရွိရေအာင္ မ်ဳိးဆက္သစ္ လူငယ္မ်ားအား လက္ဆင့္ကမ္း အေမြအႏွစ္ေပးအပ္ျခင္းလည္း ျဖစ္ပါတယ္ရွင့္။


ခူမီးရုိးရာႏွစ္သစ္ကူးပြဲ က်င္းပရျခင္း၏ အဓိကရည္ရြယ္ခ်က္မွာ ႏွစ္ေဟာင္းမွမေကာင္းမူမ်ား၊အခက္
အခဲမ်ား၊ အေႏွာင့္အယွက္မ်ား ပေပ်ာက္ျပီး ႏွစ္သစ္တြင္ တစ္ႏွစ္တာ ကာလပတ္လုံး လူသစ္ စိတ္သစ္ႏွင့္အတူ
မဂၤလာရွိတဲ့အလုပ္အကို္င္၊ အေတြးအေခၚအၾကံေကာင္း၊ ဥာဏ္ေကာင္းမ်ားရရွိကာေအာင္ျမင္မူအေပါင္း
ခေညာင္းႏုိင္ရန္ အတိတ္ေကာင္း၊ နမိတ္ေကာင္းမ်ားျဖစ္ေပၚလာေစရန္ ရည္ရြယ္၍ က်င္းပရျခင္းျဖစ္ပါတယ္ရွင့္။
ကြ်န္မတုိ႕ ခူမီးတုိင္းရင္းသားမ်ားဟာ အရုိးခံရုိးသားျဖဴစင္ျပီး ေတာင္ယာလုပ္ငန္းျဖင့္ အသက္ေမြးၾကရ
ပါတယ္ရွင့္၊ ေတာင္ယာလုပ္ငန္းတြင္ ေနာင္ႏွစ္အတြက္ ေတာင္ယာလုပ္ငန္းအသစ္စတင္ရန္ ေအာက္တုိဘာလ
ေနာက္ဆုံးရက္(၃၁)တြင္ ေကာက္ပဲသီးႏွံရိတ္သိမ္းျပီးသည့္ အထိမ္းအမွတ္ တအုိင္စားပြဲကုိ ျပဳလုပ္ရပါသည္။
ႏုိ၀င္ဘာလ သခ်ဳိင္းဖြင့္ပြဲရွိပါက ျပီးစီးေအာင္ျပဳလုပ္၍ ဒီဇင္ဘာလ(၁)ရက္ေန႕တြင္ ႏွစ္သစ္ကူးပြဲက်င္းပျပီး
ေတာင္ယာလုပ္ငန္းႏွင့္ စီးပြားေရးလုပ္ငန္းအသစ္တုိ႕ကို စတင္လုပ္ကုိင္ရပါသည္။အစီအစဥ္အတုိင္းျပဳလုပ္ပါက
စီးပြားေရးလာဘ္လာဘမ်ား တုိးပြားမွာျဖစ္ပါတယ္လုိ႕ ေရွးလူၾကီးမ်ားက မိန္႔မွာခဲ့ၾကပါတယ္၊ ႏွစ္သစ္၏ေကာင္း
က်ိဳးမ်ားခံစားရန္ အလုိ႕ငွါ ယေန႕ထိ စဥ္ဆက္မျပတ္ ရုိးရာပြဲကုိ က်င္းပရျခင္းျဖစ္ပါတယ္ရွင့္။

ေလးစားအပ္ပါေသာ တုိင္းရင္းသားညီအစ္ကုိ ေမာင္ႏွမမ်ားရွင့္-
ေနာင္ႏွစ္မ်ားတြင္လည္း ဒီထက္မက ပုိမုိစည္ကားေအာင္ အစဥ္အလာမပ်က္ က်င္းပႏုိင္ဖုိ႕
မ်ဳိးဆက္သစ္ ခူမီးလူငယ္မ်ား၏ သမုိင္းေပးတာ၀န္ျဖစ္ပါေၾကာင္းႏွင့္ မိမိလူမ်ဳိးတို႕၏ယဥ္ေက်းမူကုိ ခ်စ္ျမတ္ႏုိးပါ၊
တန္ဖုိးထားပါ၊ ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ၾကပါလုိ႕ တုိက္တြန္းလိုပါတယ္ရွင့္။
ကြ်န္မတုိ႕ ခူမီးတုိင္းရင္းသားရဲ႕ ႏွစ္သစ္ကူးပြဲကုိ ေအာင္ျမင္ေအာင္အဖက္ဖက္မွ
ကူညီပံ့ပုိးေပးသူမ်ားကုိလည္းေကာင္း၊ အထူးသျဖင့္လူအား၊ ေငြအားျဖင့္ကူညီၾကေသာ မ်ဳိးဆက္သစ္
ခူမီးေမာင္မယ္မ်ားအားလုံးကုိ ခူမီးစာေပႏွင့္ ယဥ္ေက်းမူေကာ္မတီကိုယ္စား ေက်းဇူးတင္ရွိပါေၾကာင္းႏွင့္
ၾကြေရာက္ခ်ီးျမွင့္ၾကပါေသာ တုိင္းရင္းသား ညီအစ္ကုိေမာင္ႏွမအေပါင္းတုိ႕ စိတ္၏ခ်မ္းသာျခင္း၊
ကုိယ္၏က်န္းမာျခင္းျပည့္စုံကာ ေပ်ာ္ရႊင္္ခ်မ္းေျမ့ပါေစေၾကာင္း ဆုမြန္ေခြ်ဆႏၵျပဳရင္း နိဂုံးခ်ဳပ္ အပ္ပါသည္။

(ကြန္ပရုိက္)
စာတမ္းျပဳစုသူ-ဦးနီထြန္းေအာင္(ဆရာနီ)

ကုိးကားခ်က္
(၁)ခူမီးရုိးရာအတာ ႏွစ္သစ္ကူးမဂၤလာအခါေတာ္ေန႕ သိေကာင္းစရာ။
(ခူမီးစာေပႏွင့္ယဥ္ေက်းမူေကာ္မတီ)
(၂)ခူမီးရုိးရာတအုိင္စားပြဲ ထုံးတမ္းစဥ္လာ သိေကာင္းစရာ။
(ခူမီးစာေပႏွင့္ ယဥ္ေက်းမူေကာ္မတီ)
(၃)၂၀၁၀-ခုႏွစ္၊ ခူမီးရုိးရာ ႏွစ္သစ္ကူးပြဲေတာ္ သဘာပတိအဖြင့္မိန္႕ခြန္း။

Share this article :

+ မွတ္ခ်က္ + 1 မွတ္ခ်က္

Ai Eaung Mo Len Theingri
29 November 2012 at 08:18

ဒုတိယစာပုိဒ္မွ စာသားျပင္ဆင္ရန္လုိအပ္ခ်က္ - ( ) ထဲကစာသားကုိျဖဳတ္ရန္။ ။ တုိင္းရင္းသားညီအစ္ကုိေမာင္ႏွမမ်ားရွင့္၊ (၂၀-၁၁-၂၀၀၄-တြင္
စတင္ဖြဲ႕စည္းခဲ့တဲ့ ခူမီးစာေပႏွင့္ယဥ္ေက်းမူေကာ္မတီမွ သတ္မွတ္ေရြးခ်ယ္တဲ့ ခူမီးႏွစ္သစ္ကူးပြဲကုိ ႏွစ္စဥ္က်င္းပႏုိင္ခဲ့ပါ
သည္။) ခူမီးလူမ်ဳိးတုိ႔သည္ ေရွ႕ယခင္မွစ၍ ယေန႔တုိင္ ခူမီးႏွစ္သစ္ကူးပြဲကုိ ႏွစ္စဥ္ႏွစ္တုိင္းက်င္းပလွ်က္ ရွိပါသည္။ ေရွးယခင္က ခူမီးႏွစ္သစ္ကူးပြဲကို သီးျခားမက်င္းပဘဲ တအုိင္စားပြဲႏွင့္အတူ (ပူးတြဲက်င္းပခဲ့ေၾကာင္း
သိရွိခဲ့ရပါသည္။) ပူးတြဲက်င္းပၿပီး၊ တအုိင္စားပြဲ၏ ေနာက္တစ္ေန႔တြင္ ခူမီးႏွစ္သစ္ကူးပြဲကို ဆက္တုိက္က်င္းပ (ရျခင္းသည္
တစ္ႏွစ္တာ၏ အခါရာသီႏွင့္ကုိက္ညီမူမရွိေပ၊) ခဲ့ပါသည္။ ထုိသုိ႔က်င္းပရျခင္းမွာ ပြဲအဆင္ေျပေခ်ာ့ေမာေစရန္ႏွင့္ သီးျခားစီမက်င္းပလုိ၍ ၾကိဳတင္က်င္းပျခင္း ျဖစ္သည္။ (အခါရာသီ
ႏွင့္ကုိက္ညီေအာင္ သီျခားခြဲ၍ က်င္းပရန္ သေဘာမေပါက္ခဲ့ၾကေပ။) (တအုိင္စားပြဲျပီးဆုံးသည့္ ေကဒႆမလ
ျဖစ္ေသာ ႏုိ၀င္ဘာလ(၁)ရက္ သုိ႕မဟုတ္ (၂)ရက္ေန႔တြင္ က်င္းပၾကသည္မွာ ၁၉ ရာစုကုန္သည္အထိ ျဖစ္
သည္။) ခူမီးႏွစ္သစ္ကူးပြဲကုိ တအုိင္စားပြဲက်င္းပၿပီးဆုံးသည့္ ေကဒႆမလျဖစ္ေသာ ႏုိ၀င္ဘာလ(၁)ရက္ သုိ႔မဟုတ္ (၂)ရက္ေန႔တြင္ က်င္းပၾကသည္မွာ ၁၉ ရာစုကုန္သည္အထိ ျဖစ္
သည္။ (ယခုအခါတြင္ အခါရာသီႏွင့္ကုိက္ညီေအာင္ ၁-၁-၂၀၀၆-ေန႕ ခူမီးစာေပႏွင့္ယဥ္ေက်းမူေကာ္မတီ၏
အစည္းအေ၀းဆုံးျဖတ္ခ်က္အရ၊ ဒီဇင္ဘာလ(၁)ရက္ေန႕တြင္ က်င္းပရန္ လမ္းညႊန္ခဲ့ပါသည္။) ခူမီးစာေပႏွင့္ယဥ္ေက်းမူေကာ္မတီ၏ ၁-၁-၂၀၀၆-ေန႔တြင္ျပဳလုပ္ေသာ အစည္းအေ၀းဆုံးျဖတ္ခ်က္မွ သတ္မွတ္ခ်က္အရ ယခုအခါတြင္ အခါရာသီႏွင့္ကုိက္ညီေအာင္ ဒီဇင္ဘာလ(၁)ရက္ေန႔တြင္ က်င္းပရျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ခူမီးစာေပႏွင့္
ယဥ္ေက်းမူေကာ္မတီမွၾကီးမႉး၍ ရိကၡာရပ္ကြက္၊ ပလက္၀ျမိဳ႕တြင္ စည္စည္ကားကား က်င္းပႏုိင္ခဲ့သည္မွာ
ယေန႔ထိ (သုံးၾကိမ္) သုံးႏွစ္တိတိရွိျပီ ျဖစ္ပါတယ္ရွင့္။

Post a Comment

မွတ္ခ်က္ မ်ားကိုလြယ္ကူစြာ ေပးႏိုင္ပါသည္ ။ သို ့ေသာ္ မွတ္ခ်က္မ်ားကို စိစစ္ၿပီးမွ ေဖာ္ျပေပးမည္ ျဖစ္ပါသျဖင့္ ဤစာမ်က္ႏွာေပၚမွာ ခ်က္ခ်င္း ျမင္ရမည္မဟုတ္ပါ။ မၾကာခင္ ေနာက္တခါ ျပန္လာၿပီး မိမိ၏ မွတ္ခ်က္ကို ျပန္ၾကည့္ပါရန္ ေမတၲာရပ္ခံပါသည္။

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Khumi Media Group - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger